Kutak za roditelje

Prvi susret sa vrtićem

Detetov prvi susret sa vrtićem spada u jedan od najvećih događaja u detetovom životu, a ujedno je značajan događaj i za celu porodicu! Za dete polazak u vrtić može predstavljati prvi susret sa većim brojem nepoznatih osoba i prvo odvajanje od roditelja, prevashodno od majke.
Važno je da dete zna da ide u okolinu koja je sigurna i bezbedna, i gde će mu se posvetiti maksimalna pažnja a takođe da zna da će mama i tata doći po njega. Zato roditelji treba da pripreme dete na polazak u vrtić i da mu pričaju o tom lepom mestu gde će upoznati nove drugare, gde će se družiti i zabaviti.
Period prilagođavanja je specifičan za svako dete i zavisi od uzrasta, temperamenta, od toga da li se dete do tada odvajalo od roditelja i iskustava koje je imalo do tada. Deca se na kraju prilagode na vrtić, samo je pitanje hoće li to biti odmah ili nakon određenog vremena
Roditeljima polazak u vrtić ne treba da predstavlja stres, već treba da budu ponosni na to da njihovo dete pravi jedan veliki korak u svom životu! Normalne su i negativne reakcije deteta na odvajanje od porodice (strah, plač...) ali one vremenom iščeznu, kada se mališan navikne na promenu i prihvati novu sredinu – drugu decu, vaspitačice i osoblje vrtića, nov prostor i igračke, drugačiji raspored i režim aktivnosti u odnosu na onaj kod kuće.

Priprema

Kako da pripremite Vaše dete za polazak u vrtić?
  • Pre polaska u vrtić prilikom prvih razgovora sa vaspitačicama i osobljem povedite i dete
  • Objasnite mališanu ko je sve tu, šta će sve raditi, pričajte optimistično, ali objektivno
  • Ne preuveličavajte značaj polaska u vrtić
  • Nikada ne pretite vrtićem ukoliko se dete ne ponaša dobro
  • Ne pokazujte uznemirenost, tugu, strah, ali ni preteranu radost. Objasnite detetu da je vrtić njegov posao kao što vi imate svoj
  • Ne napuštajte dete naglo, bežeći. Tako je samo vama lakše.
  • Ne produžavajte beskonačno opraštanje. To će uznemiriti dete.
  • Ako nemate čvrstu strukturu i porodični raspored, počnite da uvodite organizaciju u detetov život: odredite vreme kada se jede, kada se čita, priča, kada se igra, kada se spava.
  • Recite TAČNO kada ćete doći po njega. Deca vrlo brzo nauče kako stoje kazaljke na satu kada vi dolazite po njega.
  • Važno je da roditelji pokažu da su ponosni što je dete dovoljno veliko da krene u vrtić, da imaju poverenja u sebe kao roditelje i u svoje dete da će ono uspešno da prebrodi sve što ga čeka, i da će sa uživanjem prihvatiti nova iskustva, učenje, igre, prijatelje.